Technische innovatie

We helpen u producten en processen te innoveren door via rapid prototyping, ideeën te vertalen naar werkende oplossingen. Deze kunt u meteen testen op effectiviteit, om ze vervolgens verder te perfectioneren.

Waarom rapid prototyping voor smart devices?

Middels rapid prototyping kunt u  voor een fractie van de totale ontwikkelkosten het bewijs ontwikkelen dat het idee haalbaar is, voordat u de investering van de uiteindelijke ontwikkeling doet.

  • Haalbaarheid van het het idee testen
  • Eerste praktijkervaring opdoen om de optimale implementatie te vinden
  • Een tastbaar voorbeeld presenteren aan potentiële eindgebruikers waarmee ze relevantie feedback kunnen geven
  • Risico van de investering verkleinen
  • Zekerheid bieden aan investeerders rondom de haalbaarheid van uw idee

Een goed prototype houdt de risico’s beheersbaar, zowel qua ontwikkeltijd als ontwikkelkosten.

De meeste kosten zitten vaak in het uitwerken van de details en productierijp maken van het idee, niet in het ontwikkelen van de eigenlijke innovatie.

We bewijzen met Rapid Prototyping dat het volledig ontwikkelen van de innovatie de investering waard is voordat de investering gedaan hoeft te worden.

SoRapid: Zo werkt Rapid Prototyping met Sofrides

footer-icon-idea-400

Van idee

Bij het vertalen van uw idee naar een ontwerp zoeken we antwoorden op vragen als: Welke functionaliteit is nodig? Welke technieken zijn nodig? En welke elektronische bouwstenen leveren dit? Samen werken we uw idee uit tot deelfuncties. Hierbij zoeken we de juiste elektronische componenten. Voor deze componenten zoeken we de evaluatiekits of breakout-boards die de fabrikant beschikbaar stelt. We ontwikkelen datgene wat nodig is om deze componenten tot een werkend geheel te maken. Soms is het een kwestie van een voeding en een paar draadjes, meestal is er minstens nog een centrale elektronische regeleenheid nodig in de vorm van een microcontroller. Hiervoor kiezen we meestal uit de populaire ontwikkelplatforms (Arduino, RaspberryPi, Espressif ESP32) eentje die het dichtst bij uw uiteindelijke oplossing ligt. Waar nodig, ontwikkelen we nog extra printplaten om de verbindingen te realiseren of eventuele extra functionaliteit een plaatsje te kunnen geven. Bestaat er geen evaluatiekit of breakout-board voor de component die u nodig heeft? Geen nood, onze LPKF ProtoMat maakt er eentje binnen enkele uren. Sofrides heeft een keur van elektronische bouwstenen in huis die direct ingezet kunnen worden. Ook hebben we goede connecties met leveranciers waardoor we heel veel bouwstenen binnen 1 of 2 dagen in huis kunnen hebben.

footer-icon-working-400

Via snelle iteraties

We implementeren de functiedelen zo veel mogelijk met kant-en-klare bouwstenen. We combineren ze zodat ze het totale idee volledig implementeren. Door te testen, ook met beoogde gebruikers of klanten, kunnen we in een paar iteraties toe werken naar een resultaat met grote mate van zekerheid over het succes van het nog te ontwikkelen product. In de ontwikkelfase is het prototype nog heel flexibel aan te passen. Dit is belangrijk omdat de details die het product helemaal af maken, pas duidelijk worden wanneer er een werkend voorbeeld is. Aanpassen van een product waarvoor reeds een volledig printplaat-ontwerp en behuizing gemaakt is, is zeer kostbaar en tijdrovend. Een prototype uit bouwstenen kan vaak in een tijdsbestek van dagen aangepast worden voor een fractie van de prijs.

footer-icon-prototype-400

Naar werkend prototype

Zodra dit eenmaal gereed is, gaat het product het reguliere ontwerptraject in. Onbekendheden zijn er niet meer, eventuele knelpunten die kunnen ontstaan voor certificering en het ontwerp van de behuizing, zijn van tevoren bekend. Dit traject kan verlopen via Sofrides IO maar ook via andere ontwikkelpartijen, bijvoorbeeld vaste partners waarin u in het verleden al vaker mee heeft samengewerkt. Sofrides blijft uiteraard beschikbaar om, daar waar nodig, ook in dit scenario het ontwikkelproces te ondersteunen.

optika
protoplace
martin
ultimaker

Waarom kiezen tussen kostbare ontwerpaanpassingen of een product uitbrengen dat niet optimaal op de markt aansluit? Als het proces van prototyping goed is, kom je simpelweg niet in die situatie. Zelfs als u na een regulier ontwikkeltraject maar één wijziging hoeft aan te brengen in het ontwerp, was een rapid prototyping proces vrijwel altijd al de goedkopere oplossing geweest. Bovendien: als u uw klanten in de ontwikkeling betrekt, heeft u zonder marketing-inspanningen waarschijnlijk al uw eerste klanten binnen.

Meer weten over onze mogelijkheden voor u?